Gorinchem is uitgeroepen tot de mooiste vestingstad van Nederland!

Gorinchem is uitgeroepen tot de mooiste vestingstad van Nederland!

airbnb-gorinchem-eliya-bed-breakfastJPG

Gorinchem was al de grootste vestingstad van Nederland, maar nu is het door de ANWB ook nog eens uitgeroepen tot allermooiste vestingstad van Nederland!

In het voorjaar van 2021 vroeg de ANWB haar leden wat zij de mooiste vestingstad van Nederland vinden. 70.000 leden brachten hun stem uit en daaruit rolde de top 5 met mooiste vestingsteden in Nederland:

 • Gorinchem in Zuid-Holland
 • Bourtange in Groningen
 • Hulst in Zeeland
 • Dokkum in Friesland
 • Sittard in Limburg

Na de stemming was het aan de jury om uit de top 5 de allermooiste vestingstad van Nederland te kiezen. En dat werd Gorinchem! Verbaast ons natuurlijk niets. 😉

Waarom valt onze historische vestingstad zo in de smaak bij de jury?

Als bewoners van Gorinchem hoef je het ons niet uit te leggen. Wij genieten dagelijks van onze mooie vestingstad. En ook de jury zag de schoonheid die wij dagelijks bewonderen. Maarten van Rossem (historicus), Jaap Evert Abrahamse (Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed) en Marieke Haafkens (ANWB Eropuit) selecteren de bliekenstad op 4 criteria:

 1. Authenticiteit: wat is er nog te zien van de oude vesting?

  In Gorinchem hoef je niet lang te zoeken om de typische onderdelen van een vestingstad tegen te komen. Er is namelijk heel veel bewaard gebleven: de stadswallen rondom heel de stad, veel verdedigingswerken zoals het tolhuis, kruitmagazijnen en de de Dalempoort, de gezellige Lingehaven, de molens die je beide kunt bezoeken en ga zo maar door.
  Op sommige plekken aan de vestingwal zijn er nieuwe gebouwen bijgekomen, maar die zijn in zo’n stijl gebouwd dat ze perfect tussen de authentieke monumenten passen. Verder kun je op Open Monumentendag je hart ophalen: we hebben meer dan 400 rijks-en gemeentelijke monumenten!

 2. Ruimtelijke samenhang: hoe mooi zijn historische overblijfselen geïntegreerd in de stad?
  Gorinchem vormt samen met Zaltbommel en Woudrichem de vestingdriehoek, een van de mooiste onderdelen van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Met een pontje vaar je zo naar Woudrichem en Slot Loevestein (Maar ook naar Fort Vuren en Zaltbommel) en krijg je dus zomaar nog een vestingstadje cadeau.
 3. Levendigheid: wordt de geschiedenis levend gehouden in het stadje?
  Toen we in 2020 in Gorinchem kwamen wonen, hadden we al snel door dat het stadje ontzettend actief is. Er worden veel evenementen georganiseerd, er zijn leuke winkels, terrassen en theaters. Zoals de ANWB mooi zegt: een historische stad met moderne vibe. De enthousiaste gidsen van de VVV vertellen je graag meer over de geschiedenis van Gorinchem tijdens een mooie stadswandeling.
 4. Recreatief karakter: hoe aantrekkelijk en toegankelijk is dit stadje voor bezoekers?
  Wij komen oorspronkelijk niet uit de buurt van Gorinchem en toen we er kwamen wonen voelde het een beetje aan als vakantie. Zoveel te doen en ontdekken! En na een jaar vervelen we ons nog steeds niet en zijn er nog steeds mooie plekjes die we niet gezien hebben en genoeg activiteiten die we nog een keer willen doen: varen, suppen, kanoën, fietsen, een terrasje pakken, een restaurant of theater bezoeken. Het kan allemaal! Als je je in Gorinchem verveelt, doe je echt iets verkeerd. 😉

Overnachten in de mooiste én grootste vestingstad van Nederland

De mooiste vestingstad van Nederland, die moet je natuurlijk een keer gezien hebben! En hoe kun je dat beter doen dan met een overnachting in een authentiek herenhuis uit 1880? Waan je terug in de tijd en voel je even een rijke adel van 100 jaar geleden. Met de pracht en praal van toen en het comfort van nu. Houd onze Instagram en website in de gaten om direct te boeken wanneer we open zijn! Bekijk het boutique appartement Éliya en volg @eliyagorinchem op Instagram.

Overnachten

Boutique appartement

Kom je de mooiste vestingstad van Nederland bekijken? Kom slapen bij Éliya! 

In boutique appartement Éliya dompel je je onder in een authentieke, chique stijl. Voel je even een Lady of Lord in het oude herenhuis uit 1880. 

Volg ons op Instagram

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *